Write!

Seminar Qiyamah

Jujur aku katakan.  Ini kali pertama aku dengar tentang meteor. Bintang berekor. 

Selama ni,  bila cakap pasal akhir zaman,  apa yang ustaz2 akan share adalah dukhan,  dajal,  al-Mahdi,  terbenam matahari di barat, yakjuj makjuj,  dabbah dll. belum pernah lagi aku dengar details pasal meteor ni. 

Ustaz Zulkifli Muhammad Ali dari Indonesia dah simplify kan isi-isi dari hadis Nabi SAW tentang akhir zaman dan kronologi 10 tanda kiamat.  

Sebelum 10 tanda ni datang, yang mana akan bermula dengan dukhan,  akan ada satu dentuman kuat meteor atau bintang berekor pada bumi. Bintang berekor ini akan mengelilingi bumi selama 3 hari sebelum BOOM.  Bila meteor yang hentam,  korang faham-fahamlah. Benda dari langit kan.  Entah sekuat mana kelajuannya.  Entah bahan kimia apa ada sekali.  Entah sepanas mana.  

Apa kesan lepas dentuman kuat tu? 

Dukhan. Asap tebal 40 hari 40 malam Nabi bagi tahu.  Masa ni,  tiada teknologi dah. Semua elektrik terputus.  Udara panas dan menyakitkan. Kenderaan, fon, komputer,  internet,  yillek pochi.  Habis. 

Stop jap.  Rasa sesak dada mengingat balik.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s