Masjid, Write!

Kecintaan Hati

Ada satu tempat ni,  memang kalau pergi mana-mana,  tempat ni memang akan jadi tarikan aku. 

If tengah jalan,  nampak bahagian atas dia sayup-sayup jauh,  Allah.  Memang terus terdetik dalam hati moga Allah sampaikan untuk letakkan dahi di sana. 

😊 

Masjid.  Surau. 

Tak pernah tak berjaya lunturkan rasa ni.  Tak kisah segah mana pun surah atau masjid tu,  atau sekecil dan tak semenggah mana pun tempat bergelar masjid tu,  perasaannn manisss untuk ada dalam masjid tu buat aku sangat-sangat cair.  

Dan

Dari zaman belajar,  berteleku di masjid adalah rutin wajib aku jika ada masalah dengan makhluk. 

Dulu mesti ke masjid UIA.  Surau Asiah,  surau Ruqayyah, surau Hafsah😍

Sambung zaman kerja,  sedih sebab di Bagus tempat solat kecik,  tepi toilet. Tapi alhamdulillah nya adalah bilik sewa dekat dengan satu surau ni.  Comel je. Ada kuliah,  kelas.  Dan aku akan Asar kt situ balik keje.  Padahal bilik lagi dekat dari gi surau.  Hehe.  

Sambung Hidayah,  Alhamdulillah  surau di Hidayaj sangat-sangat tinggalkan memori.  Nangis banyak kt situ time pagi2.  Hehe.  Dan zaman kerja Hidayah,  selalu x selalu la.  Pergi Masjid Saidina Hamzah kat Batu Muda.  Pernah 3 4 kali nangis kot kat situ sambil murajaah Quran. Dan pernah tarawih,  dengar kuliah kat situ. Alhamdulillah. 

Then,  di PJ,  huhu.  Tak jumpa lagi masjid yang berkenan nak selalu stay dan berkunjung.  Faktor jarak pun sama.  Alasan kan.😢. Ada la pergi Masjid Templer,  Masjid Nur Ehsan.  Nangis jugak kat masjid Ehsan tu.. Sebab tertinggal kunci dalam bilik, last sekali kena balik Gombak tidur rumah Jiha.  Adeh. 

Tapi… Teringin sangat nak dekat dengan Masjid Shah Alam.  Kuliah dia banyk.  Ustaz-ustaznya bukan calang-calang.  

Ya Allah Ya Sami’,  izinkan aku ya Allah.