Curhat, MyKakak, positive vibe, Write!

Dan sesungguhnya maaf itu

Permohonan maaf dan pemberian maaf. 

Allahu Akbar. Dia Maha Melembutkan Segala Hati.  Semoga apa yang ditulis sama sepert apa yang dirasa. 

Ya Rahim,  rahmati dia kerana kebesaran hatinya untuk memaafkan aku.  Ya Qawiyy,  kuatkan jiwanya untuk menguatkan jiwa-jiwa yang lain.

Alhamdulillah. Nikmat sungguh rasa tenang itu. Dan nikmat sungguh lafaz maaf itu. 

Ketenangan yang lahir right after I read this message is sooo indescribable.  Allah knows.  And He isbthe One who let this happen.  Syukran ya Rabb.

Advertisements
Curhat, MyKakak

Touching

Rasa touching nya hari ni ya Allah.  

Salah ke nak tanya khabar?  Wallahi rasa risau sungguh.  Sebab tahu she’s sick.  

N ayat reply yang macam tu buat rasa macam “ko tak payah nak sibuk2 tanya, sibuk2 nak tau pape..  aku ok. Aku mls da nak bgtau ko pape.  Nanti mesti ko sibuk2 je nak tanya. Aku mls nak jwb soalan ko.  ”

Hah.  Macam tu la lebih kurang.   Macam menyesal sangat sebab bagitau keadaan pada Ain. Rasa sesak dada ni automatik. 

Ain silap kot eh.  Lupa ada Allah yang Maha Penyayang dan lelaki bergelar suami dekat sisi dia.  Cukup dua orang ni kot nak jaga dia kan.  

Lagi pum,  selama ni aku mana pernah tolong dia pape pun.  Semua benda dia buat sendiri dengan suami dan keluarga dia.  Who am I?  Hahahahahhhaha. Nobody.  Just seorang kawan lama yang dulu pernah dia rapat dan dia sayang.  Dulu.  Dan selalu mengadu alll the time.  Dan menyusahkan bila dia tengah susah.  Itu je kot.  Hahahhahha.  Good job of me!  Good job! 

Hmmmm.  Ain x tanya dah lepas ni macam mana keadaan akak.  Unless akak bagi tahu. Semoga ain dapat tahan hati ain daripada tanya2 akak.  Dan semoga Allah izin untuk ain tak bebankan akak lagi dengan cerita-cerita dan aduan2 kecik ain.  Dan semoga Ain selalu ingat akak ada Tuhan yang sama yang Ain ada. Yang akan jaga akak sentiasa. 

Ain faham. Akak tak nak orang risau. Ain faham akak tengah sakit tak nak sape-sape kacau. Plus orang tu kita x selesa dan tak rapat.  Ain faham akak rimas dengan cerita ain.  Dulu mungkin ye akak selalu kata x kisah.  Tapi sekarang tak dah.  Sebab banyak lagi benda yang akak nak fikir. Ain faham,  akak tolong2 ain,  dengar2 cerita ain.. Sebab akak memang baik.  Dengan sesiapa pun.  If bukan ain pun,  akak still akan reply dan bantu sebaik mungkin.  Even kak farah. Akak boleh cakap akak xlayan mesej2 dia.  Tapi x semua kan.  Mesti ada cerita kak farah yang akak respon adan buat orang tu rasa sangat dibantu dan disupport akak. 
Takpe kak. Akak tak nak bagitau ain akak sakit xpe. Akak x nak ain sibuk dalam hidup akak xpe. Akak nak sendiri2 kan.  Akak x nak susahkan sape2 kan.  Ain x kacau akak dah. Insya-Allah.  Semoga lepas ni if ain rasa macam ain nak mesej akak.  Ain try tahan. Cuba kuat dan berdikari. Ain kan ada Allah yang sentiasa mendengar. Dari dulu Dia akan sentiasa ada dekat ain. 

Semoga akak cepat sembuh.  Bersemangat.  Kuat dan sihat.  Ramai yang memerlukan akak.  Semoga ayah akak cepat sembuh. Semoga mak akak dapat pergi umrah.   Semoga Fikri makin rasa bahagia,  hilang keserabutan dan ditunjukkan jalan.  Moga dimudahkan urusan kak nadia dan is.  Semoga akak bahagia di samping family akak,  dan family mil akak. 

Ain sayang akak. 

Curhat, MyKakak, Write!

Zaman gelap dulu, ialah SEKARANG

Ya, zaman gelap. Zaman jatuh dulu. 

Tempoh antara bekerja di Bagus,  kemudian masuk Al-Hidayah. Boleh kata 3 bulan pertama di Al-Hidayah sampai Allah datangkan kakak dalam lifetime hidup aku. 

Tempoh tu,  Allah.  Sakit.  Boleh kata aku berjuang besar-besaran dengan satu pasukan batalion tentera yang ramai giler dan diketuai oleh satu leader yang sangat power.  Sakit tak tahu nak cakap. 

Berlawan yang memang sangat berlawan.  Berrmujahadah tahap maksimum.  Masa tu baru tahu peritnya nak lawan diri sendiri yang selalu kita sayang dan belai. Nak melawan arus kesukaan dan kegemaran diri kita yang selama ni kita hanya turutkan dan tak pernah sekat.

Hari-hari nangis sebab rasa tak kuat. Hari-hari tulis doa dan kata-kata semangat dalam diari kecik tu.  Hari-hari.  Monolog dengan Dia.  Mengadu pada Dia,  cakap x kuat.  Cakap x mampu.  Cakap tak ada daya.  

Hanya untuk memelihara sesuatu yang nilainya boleh bawa aku ke syurga!  Ye. Memang sangat besar nilainya. Kerana itu untuk menjaganya menuntut sesuatu yang sangat besar untuk dikorbankan.IMAN. 

Tapi Allah sangat baik.  Allah datangkan seorang kakak sebagai wasilah untuk bantu aku. Kakak ni masuk Al-Hidayah pada masa aku betul-betul tengah jatuh.  Dan nak cakapnya,  aku dan dia sama-sama selesa masing-masing.  Dan cepat giler rasa sayang pada kakak tu datang. 

Macam mana aku mula kuat? 

Sebab Allah alihkan perhatian aku dengan akhlak superb kakak.  Buat rasa terinspirasi nak jadi baik juga.  Kan orang kata if kawan dengan penjual minyak wangi, mesti akan tercalit wangi pada kita.  So same goes with me. 😊

Baikkan Allah?  Lepas berbillion billion dosa aku submit kat Dia. Dia tak pernah lagi stopkan mafas aku barang sekejap.  Aku masih boleh kelip-kelip mata aku ni ha.  Alhamdulillah.  Dan paling bahagia,  sikit demi sikit aku mula jadi baik sejak kawan dengan kakak. 

Solat makin terjaga.  Awal waktu. 

Dah mula lazimi qiyam. 

Hafazan aku dah mulakan balik. 

Perhatian lebih pada nak jadi baik di sisi Allah. 
Wallahi.  Kehadiran kakak dalam hidup memang buat aku kuat untuk jadi lebih baik. 
Terima kasih ya Allah. 

Terima kasih akak asham. 

Curhat, MyKakak, Write!

Dedikasi Buat 3 Kaunselor

Bismillah. 

Hari ni 1 Nobember.  Maksudnya lagi 29 hari Ain@kami@ateh akan tukar status dengan izin Allah.  

Buat Akak, Jihah,  Alang… Tak ada apa sangat yang Ain@kami@ateh boleh buat untuk balas jasa hampa semua. Terima kasih sangat-sangat  sepanjang tempoh 9 bulan ni sentiasa ada di belakang, kiri dan kanan Ain@kami@ateh. Semoga Allah Azza Wa Jall akan mengganjari kalian syurga tertinggi al-Firdaus.  Allahumma Amin. 

Buat akak masham ain, 

Terima kasih sebab sentiasa layan setiap mesej Ain dengan reply yang sangat2 comforting.  You always know how to say words.  Evem cerita Ain adalah cerita yang sama. Tapi words akak memang A. Akak salu cakap, ” ape je kamu buat,  akak sentiasa sokong kamu”. Dan Ain xtau la spesis ngade2 mana datangnya. Bila tak ok,  angin..mesti rasa nak jerit sangat N nak akak kat tepi. nak peluk. Haha.  Ngade kan. N thank you so much sebab kadang-kadang layan angin Ain sampai pukul 3 pagi.kita sembang2 dragon.  Hehe.  Ada pernah Ain call akak seawal 7 pagi. Nangish2.  U still pick up the fon even time tu prime time isteri nak siapkan suami.  Hehe.  Sorry akak. Ain tau,  sometimes akak pun ada hal akak sendiri,  ada benda nak settle.. tapi budak ngade ni still xpeduli main redah je kacau akak. But u still lend your ears. Ada je sentiasa. N sgt kagum how u really want to help people around u. Ain tak pernah lagi jumpa orang mcm akak. Semoga Allah ganjarkan akak dan suami sebesar2 ganjaran di syurga. Allahumma Amin. 

Buat jihah macho, 

Girl,  you too.  Thank you so muchhh.  Kami still ingat kami datang RH, belum cukuo sebulan lagi time tu.  Dan bila kami start mukaddimah,  then both of us are crying.  Tapi touching waktu tu sebab can feel u really boleh rasa apa yang kami rasa. Eh.  Tetiba teringat jugak masa ko anta kami naik moto ke lrt. Konon2 balik last sebagai bujang.  Tak sangka dua2 nangis.  Huhu.  Thank you for being a good friend. Weh, satu lagi.. kami takkan lupa effort ko tanya link2 ustaz yang ko tausm semua soalan-soalan  kami.  Dah la bukan satu soalan.  Banyak plak tu.  Dah la bukan 1 sesi. Dah la bukan 1 ustaz.  Terima kasih sebab gigih tlg carikan jawapan.  Sampai sanggup record jawapan ustaz tu. Hmm..juga ucapan terima kasihku kerana tumpangkan rumah di saat tak ada tempat perlindungan. Haha. Najihah,  thank you for being a great friend. Moga Allah takdirkan sebaik2 pengakhiran padamu dol. 

Buat my only alang,

 Ateh salu datang kat alang, kacau alang kat bilik.  Huhu.  Sori tau.  Tapi ateh salu rasa yang kena minta nasihat alang. N part ateh memang paling suka when u aske me depan2 bab amal ateh dengan Dia. Kadang2 rasa macam mak tengah sport check anak punya markah exam.  Huhu.  But the feeling tu..  Hmm akan buat ateh nak buat lagi sekali apa yang alang tanya.  Huhu. Lain kan aura orang hamlatul Quran ni.  Terima kasih banyak2 alang. Apa yang ayeh boleh kata,  akan ada satu kelegaan lepas dengar alang cakap. Dalam kata lain mavam suh ateh bertaubat ka balik daripada tu.  Huhu.   Baarakallahu fiik. Ateh admit hati org ada Quran ni lain.  Bertua ateh ada Allah kurniakan kawan yang dekat dengan Dia. Alang,  terima kasih na,  selalu ada dengaq cerita ateh.  Dalam OGAU,  maka A yang terpilih!  Heheh. Apa maknanya tu?  Haha. Semoga Alang berjaya sampai boleh ateh panggil Dukturah Shafiyah.  Dan semoga alang dikurniakan tempat tertinggi di sisi Allah Azza wa Jall.  Allahumma  Amin. 

Beruntunglah kamu.Ain.  Allah kurniakan 3 orang yang berlainan demi mengajarmu erti hidup.  Dan Dia Allah Azza wa Jall adalah selayak-layaknya yang patut diberi pujian dan ucapan terima kasih syukurmu.  Jika tiada Dia yang mengatur 3 kaunselor ini…tiada apa lah kamu.  Dia yang menjaga kamu sebelum ini.  Dia jugalah yang akan terus menjagamu hingga akhir nafsmu. Nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan? 

MyKakak, Write!

Dunia menulis. 

Bismillah. Dengan nama Dia ar-Rahman,  dan ar-Rahim.  Aku masih bernafas.  Berada di bumi Dia mengikut cara-Nya. 

Bila ye Ain last corat-coret dalam blog ni.  Lama sangat dah rasanya.  Masa-masa muda remaja kat universiti dulu rajin la.  Lagipun time tu mana ada kerasukan media sosial macam sekarang ni.  Hehe.  

Alhamdulillah.  I’m back. 

Dan untuk MyKakak if you read this,  actually masa akak tanya mana Ain akan tempek gambar akak,  by that time,  Ain tak ada pun lagi blog.  Dan I’m just saying yang will upload our pics on insta,  blog.  Hehe.  Dan malam tu jugak (malam ni)  Ain create blog.  That’s why no blog address to give you 😁

Semoga lepas ni Ain lebih istiqamah untuk menulis.  Yeah!  Semangat!