Ganbatte, Pasca Pembaik Pulihan, positive vibe, Write!

Hola Mac

Oh.  Lama sekali daku tidak menjengah kamu,  Baby Blog.  Hahah.  Tak pasal-pasal kamu dapat nama baby😂.  Alang-alang dah lahir Baby Blue dalam hidup,  maka semuanya akan daku namakan sebagai baby.  Hehehe.  Semua sebab Along la ni.  😘

Dah bulan Mac. Nak masuk April.  ‘ala kulli haal,  sepanjang hampir 4 bulan bergelar jan jin jun ni,  agak menguji mental.  Even tak ada sapa yang menguji,  cuma kita main-main sendiri 😂

Cuma.  Satu aku belajar lately.  

Belajar untuk berimaginasi kerana ia percuma. Tambah2 imaginasi boleh tenangkan jiwa.  Dan aku anggap imaginasi adalah satu doa.  Imaginasi membentuk percaya. Atau bahasa konon islamiknya,  husnuzzhon.  Husnuzzhon dengan rancangan الله kan. Maka semua akan jadi baik.  Semua akan sempurna. Cuma kena tinggal yakin dan percaya.  Apa pun jadi,  semua itu adalah pilihan Dia. Kita?  Sebagai hamba yang baik,  ikut saja.  Redha.  Sabar.  Mesti ada ganjaran dari Dia.

Adios

Advertisements
Curhat, MyKakak, positive vibe, Write!

Dan sesungguhnya maaf itu

Permohonan maaf dan pemberian maaf. 

Allahu Akbar. Dia Maha Melembutkan Segala Hati.  Semoga apa yang ditulis sama sepert apa yang dirasa. 

Ya Rahim,  rahmati dia kerana kebesaran hatinya untuk memaafkan aku.  Ya Qawiyy,  kuatkan jiwanya untuk menguatkan jiwa-jiwa yang lain.

Alhamdulillah. Nikmat sungguh rasa tenang itu. Dan nikmat sungguh lafaz maaf itu. 

Ketenangan yang lahir right after I read this message is sooo indescribable.  Allah knows.  And He isbthe One who let this happen.  Syukran ya Rabb.

Curhat, positive vibe, Write!

Teruskan. 

Yeah.  Alhamdulillah. 

Dengan nikmat kasih-sayang Dia,  dah dua kali diizinkan untuk pergi surau al-Husna. 

Rezeki dengar kuliah live dari umUstaz Dusuki Rani.  Nice sangat-sangat  ustaz sharing. 

Pasal kematian,  akidah yang sohih,  ibdah yang sohih,  akhlak yang baik.  Mantap sangat. 

Tengah cuba nak apply.  But really hard ey.  Especially  bab tahajud dan jaga lidah.  

Hmm.  7 hari lagi 30 November. 

Nervous.  Takut. Sedih. Risau. Buntu. Serabut. Semua ada. Tenang pun ada.  

Moga Dia mudahkan segalanya. 

Yakin. 

Curhat, positive vibe, Write!

terapi nangish

Semalam nangis teruk.  Dengan pelbagai sebab. 

PMS. 

Tengok orang bahagia dengan suami,  anak.  Tetiba nangis. Haha. 

Akak cakap ain sama je dari dulu. ” Dia buat kat orang takpe.  Orang buat kat dia tak boleh.”  Haha. Part ni kot yang buat rasa over nak nangis.  Sebab dia flashback balik hal-hal rumahtangga,  hal keluarga. And that words just remind me how bad I am.  Dari kat ofis,  sampai ke malam.  My head can’t stop thinking bout how bad I am. Nangis,  nangis dan nangis. 

.

.

.

Dan betul kata akak. Nangis is a very good theraphy.  Ain akan cuba untuk tidak selalu cepat terus pada akak.  Ain cuba untuk settled down myself dengan cara lain.  Blogging,  crying, and the most important thing ain akan cuba monolog sendiri.  Orang kata komunikasi dalaman.  Cakap dengan Tuhan.  Berbicara dengan Dia sampai lega. 

Kalau sedih,  mengadulah. Menangislah.

Pada Tuhan-Mu yang menciptakanmu.